FAQ

•     Is duiken duur? 

Dit valt in twee stukjes uiteeen
         Administratie:
o   Lidgeld van de club en federatie  (zie hoeveel kost het?)
o   Infomap federatie: een theoriecursus, een duikboekje, een logboekje en een medische fiche.
o   Bezoek aan dokter voor medische keuring, dit kan de huisdokter zijn.

         Materieel
o   Duikpak, Trimvest of wing
o   Ontspannerset met eerste trap en tweede trap, octopus, manometer en inflatorslang
o   Handschoenen, duiklaarsjes en duikkap
o   Lood en loodgordel
o   Openwatervinnen
o   Bril en tuba
o   Duikcomputer

Sommige materialen (lood, loodgordel, bril en tuba) gebruik je ook in het zwembad. Een duikfles kan van de club worden gehuurd. Met dit lijstje kan je initieel starten in open water. Op termijn komen daar nog volgende onderdelen bij: Lamp, OSB, Dubbele kraan en tweede trap.

Zoals altijd kan je hierin kiezen tussen de laatste topversie of een gewoon model. Gemiddeld moet men rekenen op een bedrag tussen de €1.200 en €2.500 om degelijk material aan te schaffen. Tevens zijn er vele tweedehandssites waar koopjes te doen zijn en ook in de diverse duikwinkels lopen er regelmatig mooie kortingsacties.
Eén gulden tip als je materiaal wil kopen: vraag eerst even na in de duikclub wat de prijs is of neem een ervaren iemand mee als je koopjes gaat doen.

•     Leent de club materiaal uit?

Op duikflessen na leent de club geen materiaal uit voor openwaterduiken. Een fles kan gehuurd worden mits een waarborg (die je later terugkrijgt) en een kleine vergoeding. De club staat garant voor een geldige keuring van de fles.

•     Door de zure appel gebeten en alles gekocht?  Hoeveel kost het aan onderhoud?

Goed materiaal dat je correct onderhoud kan jaren mee, dus dat is al een geruststelling. Batterijen van lampen en computers zijn vanzelfsprekend niet eeuwig goed, maar dat is geen jaarlijkse kost.
Om de 100 duiken, of jaarlijks, raden de meeste fabrikanten aan om je ontspanners te laten nakijken. Prijzen zijn nogal afhankelijk van merk tot merk, maar met €100 kom je er meestal wel.
Duikflessen moeten om de 5 jaar hydraulisch en om de 30 maanden optisch worden gekeurd. Tevens het moment om ook je kraan en je o-ring in de fles te controleren. Reken op ergens rond de €80 voor fles en kraan. Vullen van je fles kost tussen de 3 en de 5 euro, afhankelijk van de locatie waar je vult en welke inhoud je fles heeft.

•     Ok, ik wil duiken. Wanneer ben ik klaar voor de zeven wereldzeeën?

Veiligheid is onze grootste bekommernis! Via permanente evaluatie in het zwembad bepalen we wanneer je in open water mee kan. Reken op een 7 à 10 zwembadtrainingen om de broodnodige basistechnieken onder de knie te hebben. Aansluitend zijn er minstens 5 openwaterduiken, allen onder begeleiding van een instructeur. Na een verplichte theorieles en betaling van de homologatiekosten aan de federatie ben je 1* duiker.
Met een dieptelimiet van 20 meter kan je dan onder begeleiding van duikschoolkader duiken. Na 15 duiken vergroot je buddypotentieel opnieuw, omdat je dan ook met ervaren duikers (3*) kan duiken.

•     Ik kan niet op alle trainingen aanwezig zijn. Moet ik elke week komen?

Geen probleem voor ons. Voor nieuwe leden is voornamelijk de vrijdagtraining van belang, omdat we dan met alle materiaal trainen. In ons lessensysteem werken we individueel of in heel kleine groepjes van hetzelfde niveau, daarom is een les missen niet zo erg. Besef wel dat enige inzet en regelmatig trainen nodig is om vooruitgang te boeken. 

•     Ik heb al gedoken en heb een brevet van een andere organisatie?

Nelos voorziet een verplichte inschaling voor veel courante brevetten, dus is er geen enkel probleem om lid te worden. Elk geval is wel specifiek te bespreken met de duikschoolverantwoordelijke. 

•     Zijn alle openwaterduiken inbegrepen?

Dat is inderdaad het geval:  alle clubduiken staan open voor clubleden die lidgeld betaalden, hun medische keuring in orde hebben en een geldig brevet bezitten of in opleiding naar brevet 1*D zitten. Soms is er toegangsgeld (vb. steengroeves) te betalen. Dit is vanzelfsprekend nog afzonderlijk door de duikers te betalen.

•     Wat is de minimale leeftijd om te leren duiken?

In onze club kan men leren duiken vanaf 14 jaar, mits toestemming van de ouders. Jongere kinderen van de leden kunnen op vrijdag wel terecht in het kleine bad in het Strop onder toezicht van een ouder. Daar kunnen ze vrij zwemmen en spelen. Een duikopleiding vanaf 8 jaar kan men in de erkende jeugdduikscholen vinden. Voor info hierover kan u de duikschoolverantwoordelijke contacteren.